6 Haziran 2013 Perşembe

Sosyal Güvenlik Kuruluşlarının Birleştirilmesi ve Genel Sağlık Sigortası



Mayıs 2006’da kabul edilen 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu ile Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK), Emekli Sandığı ve Bağ-Kur, tek çatı altında topla­narak Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) oluşturulmuştur. Böylece farklı kurum ve kanunlara tabi sigortalıların sigorta hak ve yükümlülüklerinin eşitlenmesi, mali ola­rak sürdürülebilir tek bir emeklilik ve sağlık sigortası sisteminin kurulması öngö­rülmüştür.


Reform ile aynı zamanda nüfusun tamamına eşit, kolay ulaşılabilir ve kaliteli sağlık hizmeti sunumunu amaçlayan genel sağlık sigortası sisteminin oluşturul­ması hedeflenmiştir. Bu doğrultuda 31 Mayıs 2006 tarihinde 5510 sayılı Sosyal Si­gortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kabul edilmiştir. 1 Ocak 2007’de yürürlüğe girmesi öngörülen Kanun’un bazı maddelerinin Anayasa Mahkemesince iptal edilmesi nedeniyle tüm hükümleri ile yürürlüğe girmesi gecikmiştir. 

Ka­nun’un tüm hükümleri ile yürürlüğe girebilmesi 1 Ekim 2008’de mümkün olabil­miştir. 5510 sayılı Kanun ile sosyal sigortalar alanında birçok konuda norm ve stan­dart birliği sağlanmış ve uygulamaya geçirilmiştir. Bu kapsamda genel sağlık sigor­tası ile toplum kesimlerinin önemli bir kısmı sosyal güvence altına alınmıştır. Bağ- Kur, SSK ve Emekli Sandığı’nın SGK çatısı altında toplanmasının yanı sıra farklı uy­gulamalar yerine devletin tüm vatandaşlarına aynı sosyal güvencenin sağlanması için sunulan hizmetlerde norm ve standart birliği getirilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder